Εύκολες συνταγές

Συνταγή λαβράκι σε κεραμίδι

Σχετικά με τη συνταγή

Το λαβράκι σε κεραμίδι είναι ένα απολαυστικό πιάτο που δείχνει τέλεια τις λεπτές γεύσεις του φρέσκου λαβράκι. Αυτή η συνταγή συνδυάζει το χυμώδες ψάρι με ένα αρμονικό μείγμα από αρωματικά βότανα και ξύσμα λεμονιού, με αποτέλεσμα ένα γαστρονομικό αριστούργημα που θα ενθουσιάσει τους γευστικούς σας καλούς. Το λαβράκι μαγειρεύεται στην τελειότητα σε ένα θερμαινόμενο πλακάκι, το οποίο προσφέρει μια μοναδική καπνιστή γεύση και προσθέτει μια νότα κομψότητα στην παρουσίαση.

Συστατικά

<πίνακας>

Κύρια Συστατικά
Καρύκισμα
Γαρνίρισμα

Φιλέτα λαβράκι (4 τεμάχια)
Αλάτι (για γεύση)
Φρέσκος μαϊντανός (ψιλοκομμένος)

Ξύσμα λεμονιού (από 1 λεμόνι)
Μαύρο πιπέρι (για γεύση)
Φέτες λεμονιού (για το σερβίρισμα)

Ελαιόλαδο (2 κουταλιές της σούπας)
Σκόρδο σε σκόνη (1 κουταλάκι του γλυκού)

Πάπρικα (1/2 κουταλάκι του γλυκού)

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να προετοιμάσετε το λαβράκι σε κεραμίδι, θα συνεχίσετε τα εξής:

  • 4 κεραμικά πλακάκια
  • Σόμπα ή γκριλ
  • Μπολ ανάμειξης
  • Πινέλο κολύμβησης
  • Μαχαίρι του σεφ
  • Πανίδα κοπής
  • Zester ή ψιλός τρίφτης
  • Μικρό μπολ για το μείγμα καρυκευμάτων
  • Πιατέλα σερβιρίσματος

Προετοιμασία

  1. Προετοιμάστε το μείγμα καρυκευμάτων συνδυάζοντας αλάτι, μαύρο πιπέρι, σκόνη σκόρδου και πάπρικα σε ένα μικρό μπολ.
  2. Προθερμάνετε τα πλακάκια σε μια εστία ή γκριλ σε μέτρια φωτιά.
  3. Στεγνώστε τα φιλέτα λαβράκι με χαρτοπετσέτες για να αφαιρέσετε την υπερβολική υγρασία.
  4. Αλείψτε το ελαιόλαδο και στις δύο πλευρές των φιλετών ψαριού χρησιμοποιώντας μια βούρτσα για καθαρισμό.
  5. Πασπαλίστε ομοιόμορφα το έτοιμο μείγμα καρυκευμάτων και στις δύο πλευρές των φιλετών λαβράκι.
  6. Τρίψτε το ξύσμα από ένα λεμόνι χρησιμοποιώντας ξύσμα ή ψιλό τρίφτη και πασπάστε το πάνω από τα φιλέτα.
  7. Το να δεις τα καρυκευμένα λαβράκια στα θερμαινόμενα πλακάκια, με την πλευρά της παρουσίασης προς τα κάτω και μαγειρεψέ για περίπου 3-4 λεπτά ανά πλευρά μέχρι το ψάρι να γίνει αδιαφανές και να ξεφλουδίσει εύκολα με ένα πιρούνι.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας για το λαβράκι σε κεραμίδι είναι περίπου 15 λεπτά. Αυτό περιλαμβάνει τον χρόνο που χρειάζεται για το καρύκευμα των φιλετών ψαριού και την προθέρμανση των πλακιδίων μαγειρέματος.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

  • Φροντίστε να στεγνώσετε τα φιλέτα λαβράκι πριν τα αλείψετε με ελαιόλαδο. Αυτό βοηθά στην εγκατάσταση ενός τραγανού εσωτερικού χώρου.
  • Το μείγμα καρυκευμάτων μπορεί να προσαρμοστεί σύμφωνα με τις γευστικές σας προτιμήσεις. Μη διστάσετε να προσθέσετε βότανα ή μπαχαρικά που συμπληρώνουν τις γεύσεις του λαβράκι.
  • Όταν τρίβετε το ξύσμα λεμονιού, βεβαιωθείτε ότι τρίβετε μόνο το πολύχρωμο εξωτερικό στρώμα και αποφύγετε το πικρό λευκό κουκούτσι.
  • Είναι σημαντικό να προθερμάνετε σωστά τα πλακάκια πριν μαγειρέψετε το ψάρι. Αυτό εξασφαλίζει ομοιόμορφη κατανομή θερμότητας και αποτρέπει το κόλλημα.
  • Γυρίστε απαλά τα φιλέτα λαβράκι για να διατηρήσετε το σχήμα τους και να μην διαλύονται στο μαγείρεμα.
  • Σερβίρετε το λαβράκι σε ένα πλακάκι αμέσως μετά το μαγείρεμα για να διατηρήσετε τη βέλτιστη γεύση και τη υφή του.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

<πίνακας>

Θρεπτικό
Ποσό ανά μερίδα

Θερμίδες
250

Πρωτεΐνη
30 g

Παχιά
12g

Υδατάνθρακες
2g

Ίνα
1g

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Όταν σερβίρετε λαβράκι σε πλακάκι, τα μαγειρεμένα φιλέτα σε μια όμορφη πιατέλα, γαρνίροντάς τα με φρεσκοκομμένο μαϊντανό. Συνοδέψτε το πιάτο με φέτες λεμονιού για στύψιμο πάνω από το ψάρι, ενισχύοντας τις εσπεριδοειδείς νότες του. Αυτή η εξαιρετική παρουσίαση μπορεί να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο σερβίροντας το λαβράκι σε ένα κρεβάτι με καρυκευμένα ψηλά λαχανικά ή μαζί με μια δροσερή σαλάτα εσπεριδοειδών. Τα ζωηρά χρώματα και οι γεύσεις αυτών των εναλλακτικών επιλογών συμπληρώνουν τέλεια το πιάτο, δημιουργώντας ένα οπτικό εντυπωσιακό και καλά στρογγυλεμένο γεύμα.

Συνθήκες αποθήκευσης

Το λαβράκι σε κεραμίδι απολαμβάνει καλύτερα αμέσως μετά το μαγείρεμα για βέλτιστη γεύση και υφή. Ωστόσο, αν σας περισσέψει, φυλάξτε τα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και 2 ημέρες. Κατά την αναθέρμανση, πρέπει να ζεστάνετε απαλά τα ψάρια σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά για να αποφύγετε το υπερβολικό ψήσιμο.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που διαφήμιση

Το λαβράκι είναι ένα θρεπτικό ψάρι που παρέχει μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας και βασικών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Περιέχει επίσης βιταμίνες και μέταλλα όπως βιταμίνη D, βιταμίνη B12, σελήνη και κάλιο.

Το ξύσμα λεμονιού προσθέτει μια έκρηξη λαμπερής γεύσης εσπεριδοειδών, ενώ προσφέρει καλή ποσότητα βιταμίνης C, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών. Το ελαιόλαδο, όταν χρησιμοποιείται με μέτρο, συμβάλλει σε υγιή μονοακόρεστα λίπη που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στη στήριξη της καρδιαγγειακής υγείας.

Τα βότανα και τα μπαχαρικά που προσθέτουν στο μείγμα καρυκευμάτων όχι μόνο ενισχύουν τη γεύση αλλά προσφέρουν και πιθανά για την υγεία. Η σκόνη σκόρδου μπορεί να έχει αντιμικροβιακές και ανοσοενισχυτικές πληροφορίες, ενώ η πάπρικα περιέχει αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε το λαβράκι σε κεραμίδι, μπορεί να σας αρέσουν και άλλα πιάτα με θαλασσινά, όπως ψητός σολομός με σάλτσα βουτύρου λεμονιού, χτένια ψημένα σε τηγάνι με κινόα βοτάνων ή μπακαλιάρος ψημένος με μεσογειακή σάλσα. Αυτές οι συνταγές παρουσιάζουν τις φυσικές γεύσεις των θαλασσινών και προσφέρουν μια απολαυστική γαστρονομική εμπειρία.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η συνταγή εμπνέεται από διάσημους σεφ όπως ο Gordon Ramsay και ο Jamie Oliver, οι οποίοι έχουν διαδώσει τη χρήση φρέσκων υλικών και απλών τεχνικών μαγειρέματος για τη δημιουργία εκλεκτών πιάτων. Η έμφαση που δίνουν στα ποιοτικά θαλασσινά και τις τολμηρές γεύσεις έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη δημιουργία του λαβράκι σε κεραμίδι. Με την εμφύσηση στοιχείων δημιουργικότητας και μαγειρικής φινέτσας, αυτή η συνταγή στοχεύει να φέρει την ουσία αυτού του στυλ των αξιότιμων σεφ στη δική σας κουζίνα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button